Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Έρχονται δάνεια με μηδενικό επιτόκιο: Έγκριση σε 2 μήνες – Ποιοι θα τα λάβουν

Σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων   Δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,35%) θα λαμβάνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι συ...

Σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων 

Δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,35%) θα λαμβάνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις, ως κίνητρο για τη μεγέθυνσή τους. Για να ενταχθεί στα κίνητρα μια συγχώνευση θα πρέπει να πληροί ορισμένα συγκεκριμένα κριτήρια. Για παράδειγμα, ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. 

Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά τουλάχιστον το 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»: Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, με στόχο να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και χαμηλή παραγωγικότητα. 

Οπως φάνηκε και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη Πέμπτη, το 95% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 9 άτομα και μόνο 550 μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες όμως πραγματοποιούν το 32% του συνολικού τζίρου. Η ρύθμιση συνδέεται με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για δανειοδότηση. Το επιτόκιο των δανείων του Ταμείου υπολογίζεται, με τα σημερινά δεδομένα, στο 0,35%, που συνιστά ασφαλώς ένα βασικό κίνητρο για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Το δάνειο θα μπορεί να καλύπτει το 30% για υφιστάμενες συνεργασίες και το 40% για νέες συνεργασίες των σχετικών επενδυτικών σχεδίων. 

Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, το επιτόκιο του οποίου αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2% για μεγάλες επιχειρήσεις έως 6% για σχετικά μικρές. Ετσι, μαζί με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέσο κόστος δανεισμού για τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις θα είναι αντίστοιχο αυτού με το οποίο δανείζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων είναι και λίγο χαμηλότερο, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Κίνητρα θα προβλέπονται και στον φορολογικό τομέα, με βασικότερο τη μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων για 3 χρόνια. 

Επίσης, μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από 1% σε 0,5%, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ακόμη, οι ατομικές επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με άλλες θα δημιουργούν ένα νέο νομικό πρόσωπο και θα φορολογούνται έτσι με ευνοϊκότερους όρους. Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει και κριτήρια, ώστε να είναι πραγματικές οι συνεργασίες. Ετσι, ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. Ετσι, δεν ευνοείται η εξαγορά μιας πολύ μικρής επιχείρησης από μια μεγάλη.

Αντίθετα, μπορεί να εξαγοραστούν πολλές μικρές από μια μεγάλη ή και να συγχωνευθούν δύο ισομεγέθεις από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις. Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά τουλάχιστον το 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μεταξύ άλλων ευνοείται η ανάπτυξη του θεσμού του franchising. Σημειώνεται ότι το αίτημα δανειοδότησης πρέπει να υποβληθεί από κοινού από τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες για την υπογραφή συμβάσεων με την κυβέρνηση για τη χορήγηση των δανείων του Ταμείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο στόχο την επιδότηση. «Σας μειώνουμε τη διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε αναφερόμενος στο κίνητρο του χαμηλού επιτοκίου. 

«Θέλουμε να καλύψουμε γρήγορα το επενδυτικό κενό», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος γενικότερα στα δάνεια του Ταμείου. «Εχουμε τις μισές επενδύσεις από την Ευρώπη εδώ και 10 χρόνια». Διαδικασίες έγκρισης 1-2 μήνες υποσχέθηκε στην ίδια εκδήλωση ο Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, ο οποίος υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει έναν κύκλο υποψήφιων επενδυτών «με ονοματεπώνυμο» και «περιμένουμε να τραβήξουμε τη σκανδάλη, μόλις υπογραφεί η σύμβαση». 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Έρχονται δάνεια με μηδενικό επιτόκιο: Έγκριση σε 2 μήνες – Ποιοι θα τα λάβουν
Έρχονται δάνεια με μηδενικό επιτόκιο: Έγκριση σε 2 μήνες – Ποιοι θα τα λάβουν
https://1.bp.blogspot.com/-5dZQxdAWn0Y/YVGXlVuWTXI/AAAAAAAE1x0/uS3KvDsBCdMWro_eCVmIbSkIyoQAoMQ8ACLcBGAsYHQ/s600/daneia.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-5dZQxdAWn0Y/YVGXlVuWTXI/AAAAAAAE1x0/uS3KvDsBCdMWro_eCVmIbSkIyoQAoMQ8ACLcBGAsYHQ/s72-c/daneia.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/09/2_27.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/09/2_27.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy